Home Meest gestelde vragen visum MKV Toeristenkaart Meest gestelde vragen over MKV
Meest gestelde vragen over MKV PDF E-mail

 

Vraag: Ik moet voor stage naar Suriname en weet niet of ik een visum of een Machtiging tot Kort Verblijf moet aanvragen.

Antw.: In het kort komt het hierop neer:

 

a) U bent niet van Surinaamse origine en wil niet langer dan 90 dagen in Suriname stage lopen.

 U mag een Toeristenvisum aanvragen.

 b) u bent niet van Surinaamse origine en u wil langer dan 90 dagen in Suriname verblijven.

U dient een MKV aan te vragen.

c) u bent wel van Surinaamse origine en wil 90 dagen in Suriname stage gaan lopen.

U mag een Toeristenvisum aanvragen.

d) u bent wel van Surinaamse origine en wil langer dan 90 dagen in Suriname verblijven.

U mag eerst op een toeristenvisum naar Suriname afreizen en er maximaal 6 (zes) maanden verblijven (zonder verblijfsvergunning)

 

Verdere informatie over vereiste documenten is beschikbaar in via onze homepage, hoofdmenu Consulaire Zaken, met een link naar "Info.Visum"

  

Vraag: Ik moet een MKV aanvraag indienen, maar ben ongeveer 1 maand te laat, buiten mijn schuld, met de indiening. Kent het Consulaat een spoed procedure?

Antw.: Het Consulaat kan geen bespoediging toezeggen en geen indicatie of binnen 3 maanden een antwoord kan worden verkregen vanuit Suriname. U heeft daarnaast als optie 1) uw reis uit te stellen of 2) de periode van verblijf in Suriname te verkorten tot 90 dagen.

 

Vraag: Mijn dochter (niet van Surinaamse origine) is naar Suriname afgereisd voor stage en wist niet dat zij een MKV moest aanvragen. Wat kan zij alsnog doen in Paramaribo om haar verblijf te verlengen?

Antw.: Zulks betekent dat zij Suriname binnen 90 dagen zal moeten verlaten.

 

Vraag: Bij mijn MKV aanvraag moet ik "een bewijs van middelen van bestaan voor mijn onderhoud" indienen. Wat is dat?

Antw.: U moet kunnen aantonen dat u genoeg geld heeft om uw verblijf in Suriname te betalen. Sommigen doen dat met een kopie van brieven over studiefinanciering en/of kopie v/d banktegoeden, etc.

 

Vraag: Wie moet v/d MKV een garantverklaring voor mij tekenen?

Antw.: Indien u zelf genoeg financiele middelen heeft voor uw verblijf in Suriname, heeft u geen garantverklaring nodig.

 

Vraag: Wie moet ik als referent opgeven voor mijn MKV aanvraag. Mijn huisbaas (huur apt.) of mijn stagebureau?

Antw.: De contactpersoon die volledige informatie over uw verblijfsdoel kan bevestigen.

 

Vraag: Ik heb nog geen stageplek in Suriname, maar dan zal ik misschien te laat zijn voor mijn MKV aanvraag. Wat kan ik doen?

Antw.: U kunt de (stage)coordinator van uw opleiding vragen om een officiele brief te verstrekken waarin wordt bevestigd dat voor u een stageplek in orde komt/is aangevraagd, met vermelding van de instantie/organisatie en contactpersoon in Suriname.

 

Vraag: In mijn KV-visum staat een toegestane verblijfsduur van 60 dagen, terwijl ik in mijn MKV aanvraag een periode van 5 maanden heb aangegeven.

Antw: Bij het Consulaat in Amsterdam wordt slechts een inreis visum verstrekt. Het verblijf wordt in Suriname afgestempeld (30 dagen bij binnenkomst). Daarna dient u zich binnen 2 weken na aankomst in Suriname te melden bij de Vreemdelingendienst. Deze dienst maakt verdere afspraken met u voor het afstempelen van het langere verblijf.

 

Vraag: Mijn MKV-aanvraag is goedgekeurd. Kan ik tijdens mijn stage-periode in Suriname naar een ander land afreizen en terugkeren naar Suriname zonder visum?

Antw: Wanneer uw verblijfsvergunning helemaal is afgewikkeld, zult u zich inschrijven bij het Centraal Bureau Burgerzaken (CBB) en het Korps Politie Suriname (KPS) in Suriname. Van deze twee diensten krijgt u een stempel in het paspoort waarin de goedgekeurde periode v/d verblijfsvergunning is vermeld. Op basis van deze stempels zou u het land uit en in mogen zonder visum.

 

Vraag: Mijn partner, waarmee ik samenwoon is van Surinaamse origine, mag ik dan ook mijn MKV aanvraag in Suriname indienen?

Antw.: Nee, slecht personen die wettelijk gehuwd zijn met een persoon van Surinaamse origine, mogen ook in Suriname hun MKV aanvraag indienen.