Home Meest gestelde vragen visum MKV Toeristenkaart Meest gestelde vragen over de Toeristenkaart
Meest gestelde vragen over de Toeristenkaart PDF E-mail

 

Vraag: Ik vertrek over 2 maanden naar Suriname. Wanneer kan ik mijn Toeristenkaart kopen?

Antw.: Ja, u kunt uw toeristenkaart vooraf kopen. U dient wel uw uitgeprinte (retour) vliegticket en de andere verplichte reisdocumenten te overleggen. 

 

Vraag: Kan ik ook een visum op de luchthaven kopen?

Antw.: Nee, u kunt geen visum aanvragen/kopen op Schiphol of de J.A.Pengel luchthaven. Een visum is niet hetzelfde als een toeristenkaart.

 

Uitzondering:

Slechts 60+ van Surinaamse origine kunnen een visum op de J.A.Pengel luchthaven in Suriname verkrijgen.

 

Vraag: Ik heb voor mijn reis naar Suriname reeds een reisreservering. Mag ik daarmee de Toeristenkaart kopen?

Antw.: Nee, voor de aankoop v/e Toeristenkaart dient u een vliegticket – mag ook een e-ticket zijn – overleggen.

 

Vraag: Hoe lang is de Toeristenkaart geldig?

Antw.: De Toeristenkaart heeft als het ware geen geldigheidsduur. De Toeristenkaart is voor eenmalig gebruik. Dat wil zeggen dat het u slechts  1x toegang  tot Suriname verschaft. Daarna is het niet meer geldig. Bij aankomst in Suriname wordt het toegestane verblijf in uw paspoort afgestempeld.

 

Vraag: Hoe wordt het verblijf afgestempeld?

Antw.: Bij binnenkomst wordt door de Immigratie Dienst eerst een “Kort Verblijf” van 30 dagen afgestempeld. Personen van Surinaamse origine mogen – nadat zij met een Toeristenkaart of visum naar Suriname zijn gereisd -  maximaal 6 maanden in Suriname verblijven.

Voor personen van niet-Surinaamse origine geldt een verblijf van max. 90 dagen.

 

Indien men langer dan 30 dagen in Suriname zal verblijven, zal men zich binnen 30 dagen na aankomst moeten melden bij de Vreemdelingendienst v/h Ministerie van Justitie en Politie met medeneming van het paspoort en de vliegticket voor het afstempelen van de totale verblijfsduur (verlenging).

 

Vraag: Ik ga op vakantie naar Suriname en wil ook Guyana bezoeken. Kan ik bij terugkeer vanuit Guyana naar Suriname aan de grens ook een Toeristenkaart kopen?

Antw.: Nee, dat kan helaas niet, maar wel kunt u bij de Ambassade van Suriname in Georgetown (de hoofdstad van Guyana) een Toeristenkaart kopen.

 

Vraag: Voor het doel van vrijwilligerswerk (onbetaald) en vakantie ga ik voor een maand naar Suriname. Mag ik een Toeristenkaart kopen?

Antw.: Nee, dat is niet toegestaan. In dit geval wordt het vrijwilligerswerk als hoofddoel beschouwd, terwijl de Toeristenkaart  slechts bedoeld is voor toeristische doeleinden.

 

Vraag: Ik ben van Surinaamse origine en ben voornemens om 4 (vier) maanden stage te gaan lopen in Suriname. Kan ik een Toeristenkaart op de luchthaven kopen?

Antw.: Nee, voor het doel van stage dient u een visum aan te vragen bij het Consulaat van Suriname te Amsterdam.